Ove godine je učestvovao veći broj izlagača iz susednih zemalja.
Predstavnici Saveza pronalazača Makedonije - Skoplje, Republike Srpske - Banja Luka, i Saveza pronalazača Mađarske - MAFE, Budimpešta, zapaženi su po svojim eksponatima i organizovanim nastupom na ovoj izložbi.
    Učešće pronalazača Madarske usledilo pozivom, generalnom sekretaru organizacije MAFE, i predstavniku Evropske organizacije pronalazača,
Dr. Andrašu Vedrešu, koji se odazvao pozivu i predvodio je izlagače iz Mađarske. Pored ceremonije otvaranja izložbe, potpisan je Sporazum o saradnji SPATUB-a, i MAFEA u Privrednoj komori Beograda, 25.05.2005. godine, u 12 sati, uz prisustvo najviših predstavnika Privredne komore Beograda. Soporazum su potpisali Dr. Andraš Vedreš, generalni sekretar MAFE, i Mr. Đuro Borak, predsednik Saveza pronalazača Beograda.


   
Potpisan je Sporazum o saradnji SPATUB-a, i MAFEA
Predstavnici raznih Saveza pronalazača zapaženi su po svojim eksponatima
 

    U Poslovnom centru Hemofarm koncerna a.d., u Beogradu, u utorak, 24.05.2005. godine, u 17 časova, Prof. dr Slobodan Petrović je organizovao prijem za Dr. Andraša Vedreša, predstavnika Evropske pronalazačke organizacije koji je govorio o iskustvu i funkcionisanju Evropske pronalazačke organizacije. Prisutni na prijemu su uz koktel postavljali pitanja u vezi sa propisima Evropske zajednice o pronalazaštvu. Prijemu su prisustvovali
pom. Ministra za nauku prof.dr. Aleksandar Sedmak, kao i predstavnici iz Makedonije, Republike Srpske - Banja Luke, članovi Žirija izložbe i drugi.
    Eksponati prikazani na izložbi su zastupljeni najviše iz oblasti mašinstva, elektrotehnike-elektronike, građevinarstva, farmacije-medicine, ekologije, vojne industrije, industrijskog dizajna i ostalih oblasti.
    Svi dani izložbe su obeleženi velikim interesovanjem i brojem posetilaca, pojedinačnim i organizovanim posetama. Procenjuje se da je Izložbi prisustvovalo preko 4.000 posetilaca. Zainteresovani su vodili razgovore sa autorima o njihovim rešenjima za eventualnu proizvodnju i plasman na tržištu.
Za vreme trajanja izložbe značajan publicitet pronalazačima, pronalascima i izložbi u celini su dala sredstva informisanja, pre svega štampani i elektronski mediji.

   
Eksponati prikazani na izložbi su zastupljeni iz raznih oblasti

    Međunarodni stručni Žiri je pregledom izloženih eksponata - radova i razgovorima sa autorima, doneo odluke o dodeli nagrada i priznanja za oblast pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna.
    Pokrovitelji Izložbe su Skupština grada Beograda, Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije, Privredna komora Beograda, Uprava za strategijsko planiranje MO SCG i Etnografski muzej u Beogradu.
    Svečanom uručenju nagrada i priznanja i zatvaranju izložbe, prisustvovao je i uručio najviša priznanja i nagrade izložbe, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, Prof. dr Aleksandar Sedmak.

   
Dodeljivanje GRAND PRIX-a.
Predstavniku Skupštine Grada uručeno je specijalno priznanje
 

    Organizator izložbe se zahvaljuje svim učesnicima koji su svojim doprinosom pomogli uspešnu realizaciju ovako značajnog i obimnog Projekta izložbe "PRONALAZAŠTVO BEOGRAD 2005". Svečano zatvaranje izložbe je obavljeno 27. maja 2005. godine u 18.00 časova uz uručenje dodeljenih nagrada i priznanja.Srdačan pozdrav,
Predsednik,
mr.Djuro Borak, dipl.inž.maš.
Nazad
Naslovna

Copyright 2005, Webmaster: Web dizajn TeshaDesign
All Rights Reserved.

      O Savezu
          Delatnost Saveza
          Pravna akta Saveza
          Organizacija i članovi
          Institucije koje pomažu Savezu
          Informacioni sistem Saveza
      Program rada
      Izvod iz zakona o patentima
      Izložbe i nagrade
          27XXVII izložba
          XXVI izložba
          XXV izložba
          XXIV izložba
          XXIII izložba
          XXII izložba
          XXI izložba
          Ranije izložbe
          Sponzorstvo izložbi
      Informacije sa izložbe
          aXXVII izložba
          XXVI izložba
          XXV izložba
          XXIV izložba

      Baza pronalazaka
      Usluge Saveza