Informacija sa izložbe »PRONALAZAŠTVO BEOGRAD 2006«

    U organizaciji Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja Beograda, u Beogradu, održana je 26. i 7. sa međunarodnim učešćem izložba pronalazaka, novih tehnologija, proizvoda i industrijskog dizajna "PRONALAZAŠTVO-BEOGRAD 2006", od 29. maja do 2. juna 2006. godine, u Galeriji Etnografskog muzeja, Studenski trg 13, u Beogradu.
     Izložba je održana u godini značajnih jubileja: 150 godina od rođenja Nikole Tesle (1856 - 2006), 81 godina pronalazaštva u Srbiji i Beogradu, i 50 godina postojanja i uspešnog rada organizacije Saveza pronalazača Beograda. Svečano otvaranje izložbe, obavljeno je u ponedeljak 29. maja 2006. godine, u 12 sati.
     Izložbu je otvorio gospodin Dr Andraš Vedreš, predsednik međunarodne organizacije pronalazača, IFIA. Tom prilikom je pročitano i pismo koje je predsednik IFIA uputio svim pronalazačima zemalja članica IFIA. Prikazan je šesnaestominutni film pod nazivom "Naučnici i umetnici o Tesli".

   
Predsednik IFIA Dr. Andraš Verdeš otvara izložbu
"Pronalazaštvo - Beograd 2006"

Predsednik Saveza pronalazača Beograda mr. Đuro Borak


    Učlanjenjem Saveza pronalazača Beograda u Međunarodnu organizaciju pronalazača IFIA, koju čine 82 zemlje sveta, prvi put na ovoj izložbi prikazani su eksponati pronalazača zemalja članica IFIA, i to: iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Makedonije, čime je izložba realno stekla karakter međunarodne izložbe unošenjem u kalendar izložbi IFIA.
    Pored pomenutih zemalja na izložbi su bili prisutni i pronalazači iz Saveza pronalazača Republike Srpske (Banja Luke, Prijedora ...), zatim pronalazači iz Srbije (Subotice, Kragujevca, Trstenika ...). Prikazano je 125 eksponata sa 170 autora.
    Muzej Nikole Tesle je na zahtev organizatora izložbe ustupio eksponate - panoe sa tekstovima o životu i delu Nikole Tesle koji su postavljeni na centralnom mestu izložbenog prostora, koji su osvečanili, i obeležili 150 godina rođenja Nikole Tesle, čime je izložba obeležila ovaj jubilej.
    Boravak Predsednika IFIA, dr Andraša Vedreša, iskorišćen je za prijeme i razgovore o širenju i afirmaciji pronalazaštva, i bilateralnoj saradnji za unapređenje programa razvoja pronalazaštva.

Obavljeni su prijemi i razgovori:

- U Skupštini grada Beograda, 30. maja 2006. godine, prijem je bio kod gospodina Bojana Stanojevića, gradskog menadžera. U međusobnom razgovoru, dr. A. Vedreš, predsednik IFIA je predložio da se II Kongres IFIA održi u Beogradu 2007. godine. Gospodin Stanojević je pozitivno reagovao i naglasio da Grad Beograd stoji iza ovog predloga i predlaže da se Kongres održi u Centru Sava u Beogradu.

U sredu 31. maja 2006. godine, prijemi:

- U Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine Republike Srbije, kod državnog sekretara gospodina Dragana Povrenovića. Gospodin Povrenović je upoznao gosta o stanju i problemima pronalazaštva u Srbiji. Obavestio ga je da je nedavno Skupština Srbije usvojila Zakon o inovacionoj delatnosti. Ubrzano se radi na njegovoj primeni izradom pravilnika koji će detaljnije definisati odredbe ovog Zakona.

   
Bojan Stanojević, gradski menadžer je primio Predsednika IFIA
dr. A.Vedreša

Državni sekretar dr.Dragan Povrenović primio je Predsednika IFIA dr. A.Vedreša
       U Privrednoj komori Beograda uvaženog gosta je primio Predsednik Privredne komore mr Milan Janković. U razgovoru je istaknuta potreba veće saradnje i podrške u jačanju i širenju pronalazaštva ne samo u Beogradu, Srbiji nego i na širem području ostalih zemalja.
    U Zavodu za intelektualnu svojinu SCG bio je prijem kod pomoćnika direktora Zavoda, gospodina dr Miodraga Markovića, koji je gosta upoznao sa problemima rada ove ustanove (kao posledica raspada SRJ, predstojeće odvajanje Crne Gore i drugih faktora) koji su negativno uticali na razvoj i uspešan rad ove institucije. Naglasio je da Zavodu nedostaje potrebna oprema za nesmetan rad. Gospodin dr A. Vedreš je dao obećanje da će pošto mu predstoji odlazak u Savet EU iskoristiti priliku i predložiti Komisiji Saveta EU da finansijski podrži opremanje Zavoda novom informatičkom opremom.

   
Predsednik Privredne komore
mr Milan Janković u razgovoru sa Dr. Andraš Vedrešom

U Zavodu za intelektualnu svojinu SCG prijem kod dr Miodraga Markovića
   

Naslovna
Napred

Copyright 2007, Webmaster: Web dizajn TeshaDesign
All Rights Reserved.

      O Savezu
          Delatnost Saveza
          Pravna akta Saveza
          Organizacija i članovi
          Institucije koje pomažu Savezu
          Informacioni sistem Saveza
      Program rada
      Izvod iz zakona o patentima
      Izložbe i nagrade
          XXVI izložba
          XXV izložba
          XXIV izložba
          XXIII izložba
          XXII izložba
          XXI izložba
          Ranije izložbe
          Sponzorstvo izložbi
      Informacije sa izložbe
          XXVI izložba
          XXV izložba
          XXIV izložba

      Baza pronalazaka
      Usluge Saveza