I z v e š t a j
o održanoj Izložbi »Pronalazaštvo - Beograd 2007«

 

U organizaciji Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja Beograda, u Beogradu, održana je 27. Međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna “PRONALAZAŠTVO-BEOGRAD 2007”,  od 28. maja do 01. juna 2007. godine,  u Galeriji Etnografskog muzeja, Studenski trg 13, u Beogradu.

Svečano otvaranje  izložbe, obavljeno je u ponedeljak 28. maja 2007. godine, u 12 sati.  Pozdravnu reč je uputio Mr.Đuro Borak, predsednik Saveza pronalazača Beograda koji je, između ostalog, istakao značaj implementacije nedavno usvojenog zakona o inovacionoj delatnosti Srbije pri čemu se insistira i na  otklanjanju uočenih nedostataka u odnosnom zakonu.

Djuro Borak 2 3
Đ.Borak upućuje
Pozdravnu reč
Z.Milošević otvara 
Izložbu
Prisutni na otvaranju Izložbe

Izložbu je otvorio  gospodin Zoran Milošević, podpredsednik Privredne komore Beograda, i   time je dat doprinos obeležavanju 150-to godišnjica komorskog sistema - Privredne komore Beograda sa  muzičkim programom.
Opravdanost organizovanja i održavanje ove Izložbe od 1980. godine, potvrđuje činjenica da prikazani pronalasci pružaju mogućnost za ulaganja i formiranja malih i srednjih preduzeća u funkciji većeg zapošljavanja i plasmana na domaćem i inostranom tržištu kao i snažan uticaj na vezu  između naučnih organizacija, fakulteta i privrednih subjekata koji rade na razvoju inovativnih programa, samostalnih pronalazača i potencijalnih proizvođača.
U prilog ovoj činjenci je i veliki broj, registrovanih pronalazača, fizičkih lica i pravnih subjekata učesnika izložbe (iz Beograda preko 90%), u Registar  Ministarstva nauke Republike Srbije   "inovativna delatnost ". Na Konkursu za najbolju tehnološku inovaciju godine, u 2005. i 2006., najveći broj prijavljenih pronalazaka - inovacija su autori, pronalazači (učesnici izložbe) iz Beograda.
U 2006. godini, Savez pronalazača Beograda je postao član Međunarodne organizacije pronalazača INTERNATIONAL FEDERATION OF INVENTORS  ASSOCIATIONS - IFIA , koju čine 83 zemlje sveta. Kao rezultat ovog učlanjenja je prethodila intenzivna međunarodna saradnja Saveza pronalazača Beograda sa gradovima zemalja u okruženju i šire, koja se manifestovala učešćem inostranih pronalazača kod nas i naših pronalazača na inostranim izložbama i sajmovima inovacija (Budimpešta, Brisel, Ženeva, Nirnberg, Moskva, Bukurešt, Zagreb, Skoplje i dr.) ne samo u 2006. godini,već i predhodnim godinama, na kojima su našim pronalazačima - autorima prikazanih rešenja dodeljena visoka priznanja i nagrade.
Na ovogodišnjoj izložbi “PRONALAZAŠTVO-BEOGRAD 2007”, pored domaćih pronalazača izlagali su i pronalazači iz Republike Srpske (Banja Luke, Prijedora ...) i Makedonije dakle ukupno 16 eksponata kao i 15 eksponata iz regiona Srbije van Beograda. Na Izložbi su uzeli učešće 10 instituta i fakulteta iz Srbije čiji rezultati odnosno radovi su  rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada. Dakle, značajno je bilo učešće većeg broja naučno istraživačkih i obrazovnih institucija na izložbi i to: Poljoprivredni fakultet u Zemunu, Fizički fakultet, Institut za hemijske izvore struje, Institut za ispitivanje materijala Srbije, Institut VINČA, Centar za strateška istražovanja Ministarstva odbrane RS i dr.

            Prikazano je 104 eksponata  sa 160 autora.
Izlozba Privredna komora Beograda je kao i prethodnih godina učestvovala sa štampanim materijalima: Informatorom o pronalascima iz baze podataka komore i časopisima za formiranje malih i srednjih preduzeća za sve grane industrije. Dežurni službenici komore su na licu mesta davali informacije pronalazačima i zainteresovanim posetiocima o mogućnostima koje komora pruža u formiranju malih i srednjih preduzeća.


Interesantni eksponati

Ove godine je na izložbi učestvovala i Privredna komora Makedonije. Upriličen je prijem u Privrednoj komori Beograda za predstavnika Privredne komore Makedonije. Ovom prilikom su obavljeni razgovori u cilju međusobne saradnje na unapređenju i razvoju pronalazaštva, ove dve institucije.
Zbog nedostatka sredstava organizator izložbe nije mogao da da veći obim pratećim manifestacijama kao što su: učešće pronalazača iz inostranstva; predavanja sa prikazivanjem prigodnih filmova o značajnim događajima u pronalazaštvu; prezentacije potencijalnih pronalazaka za realizaciju  itd.
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije, gospodin Milan Božić održao je predavanje sa temom: "Kako su pokrali patentna prava Nikole Tesle". 
Izložba je svojim tradicionalnim trajanjem sebe legitimisala kao izvor afirmisanja produkta pronalazačkih ostvarenja veoma korisnih za proizvodnju i plasman na tržištu, pogotovu danas kada je privreda orijentisana ka stvaranju malih i srednjih preduzeća,  ovom činjenicom njeno organizovanje i održavanje nesme biti ugroženo zbog ulaganja potrebnih sredstava. Zbog toga je na Izložbi upućen  apel relevantnim subjektima, da imajući u vidu ovu činjnicu, izložbu uvrste  u projekte vezane za obnavljanje privrede i ubrzanog zapošljavanja kod nas. smo uvereni da Izložbu "PRONALAZAŠTVO - BEOGRAD", takođe, treba uvrstiti u zvanični kaledar dešavanja redovnih godišnjih manifestacija u Beogradu, poput kulturnih, muzičkih, sportskih i td.
Svi dani izložbe su obeleženi velikim brojem posetilaca koji su pokazali  interesovanje za izložene eksponate. Razgovori koji su vođeni sa autorima prikazanih pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna odnosili su se na mogućnost njihove primene i plasmana.
Izložbu je posetilo preko 4000 posetilaca.
Kao i proteklih godina sredstva javnog informisanja su obaveštavala javnost o izložbi.
Svečano zatvaranje izložbe je obavljeno  1. juna 2007. godine u 18.00 časova  uručenjem dodeljenih nagrada i priznanja za:   pronalaske,  nove tehnologije i industrijski dizajn.
Predsedništvo Saveza pronalazača Beograda je svojom odlukom dodelilo priznanja pojedincima i institucijama koje su dale svoj doprinos razvoju pronalazaštva i dugogodišnjoj podršci i pomoći u organizovanju izložbe. 
Na kraju svečanosti predsednik Saveza pronalazača Beograda se u ime organizatora zahvalio svim učesnicima izložbe i saradnicima koji su doprineli uspešnoj realizaciji izložbe sa pozivom da se odazovu i učestvuju na narednoj izložbi i predstojećoj Međunarodnoj Konferenciji inovacija 2007. "Inovacije & Zdrava i sigurna čovekova okolina" sa izložbom "Inovacije & Ekologija u funkciji biznisa", od 28.11. - 01.12.2007. godine,  čiji je organizator i domaćin Savez pronalazača Beograda i grad Beograd.

Beograd, jun 2007. g.                                                   SAVEZ PRONALAZAČA BEOGRADA

                                                                                          Mr. Đuro Borak, dipl.inž.maš.
Naslovna

Copyright 2007, Webmaster: Web dizajn TeshaDesign
All Rights Reserved.

      O Savezu
          Delatnost Saveza
          Pravna akta Saveza
          Organizacija i članovi
          Institucije koje pomažu Savezu
          Informacioni sistem Saveza
      Program rada
      Izvod iz zakona o patentima
      Izložbe i nagrade
          27XXVII izložba
          XXVI izložba
          XXV izložba
          XXIV izložba
          XXIII izložba
          XXII izložba
          XXI izložba
          Ranije izložbe
          Sponzorstvo izložbi
      Informacije sa izložbe
          aXXVII izložba
          XXVI izložba
          XXV izložba
          XXIV izložba

      Baza pronalazaka
      Usluge Saveza